Ekonomiska svårigheter hindrar barn att delta i aktiviteter på fritiden

Vi märker i dialog med föreningsmänniskor och personer vi möter i vardagen att den ekonomiska situationen som många familjer lever med idag påverkar deltagande i föreningsidrott.

Sidan uppdaterades: 6 maj 2024

Vi får signaler från tränare om att när fakturan för säsongens medlems-och träningsavgift skickas ut, hör föräldrar av sig och avanmäler barnets deltagande. Vi hör föräldrar som reagerar på att den grupp som barnet varit en del av, med barn och unga från olika bakgrund och socioekonomiska förutsättningar, från en dag till en annan är mer homogen i sin sammansättning där en större andel är från familjer med bättre ekonomiska förutsättningar.

I Rädda barnens senaste fördjupningsrapport ”Missing out” sammanfattar de det så här:

  • Barn och unga känner av föräldrarnas ekonomiska svårigheter och de uttrycker ett stort ansvarstagande i förhållande till familjens ekonomi.
  • Ekonomiska hinder i sociala sammanhang kan innebära en rädsla för att exkluderas socialt.
  • Ekonomiska svårigheter hindrar barn att delta i aktiviteter på fritiden såväl som i skolan. Det kan handla om att behöva sjukskriva sig från klassresan, att inte kunna gå på fritidshem eller inte kunna delta i en organiserad fritidsaktivitet med kompisar.
  • Barn hanterar och bemöter ekonomiska svårigheter på olika sätt. Barn uttrycker olika strategier såsom att stötta varandra i den närmsta kompiskretsen. Men det förekommer också känslor av skam och försök att dölja varför de inte kan delta och följa med jämnåriga på aktiviteter.

Tillsammans behöver vi fundera på vad vi kan göra för att minska risken för att fler ska falla ifrån eller aldrig ta sig in i föreningsidrotten. Föreningsidrotten bidrar med otroligt mycket positivt som gynnar den fysiska och psykiska hälsan och skapar ett sammanhang, en gemenskap och skolar våra unga i demokrati och medbestämmande. Det borde alla barn och unga som vill få vara en del av.
Vi vet att många föreningar har ökade kostnader och sliter med att få ekonomin att gå ihop samtidigt som de ökade kostnaderna pressar privata ekonomierna vilket skapar en svår utmaning.

Om du är en del av en förening och vill diskutera detta och försöka hitta lösningar för att sänka de ekonomiska trösklarna för er verksamhet är du välkommen att höra av dig till er idrottskonsulent för att få hjälp att starta upp en lärgrupp eller hitta andra föreningar med samma tankar att prata tillsammans med.

För dig som är vuxen och möter ett barn som har ekonomiska svårigheter är ett tips att ta hjälp av LF Jämtland Support. LF Jämtland Support är till för dem som inte kan bekosta en aktivitet kopplat till en förening själva och ger support för till exempel medlemsavgifter, tävlingsavgifter, utrustning eller annat
Det finns även ett antal föreningar som själva stödjer barn och unga med ekonomiska svårigheter så prata med din förening och fråga vad de kan göra.

Sidan publicerades: 6 maj 2024