Foto: Överst Kjell Nero, Nässjö OK och nederst Thomas Albinsson, Bredaryds SOK.

O-Ringen – en livsstil och gemenskap för generationer inom orienteringsvärlden

I orienteringsvärlden delar både Thomas Albinsson och Kjell Nero en passion för O-Ringen, där tävlingen inte bara är en tradition utan också en viktig del av deras livsstil. Genom tävlingens spänning och gemenskapen inom sporten upplever de en stark sammanhållning och glädje som sträcker sig över generationer.

Sidan uppdaterades: 14 maj 2024

I orienteringsvärlden finns det en passion och gemenskap som sträcker sig över generationer. För både Thomas Albinsson från Bredaryds SOK och Kjell Nero från Nässjö OK är O-Ringen inte bara en tävling – det är en del av deras liv.

Kjell Nero från Nässjö OK

Med en imponerande historik på 32 deltaganden är Kjell Nero, 70 år, en erfaren deltagare i O-Ringen, och för honom är tävlingsmomentet avgörande för hans deltagande. Tävlingen har inte bara varit en utmaning utan även en traditionell familjesemesteraktivitet. För Kjell är det spänningen och adrenalinet som lockar honom till startlinjen gång på gång.

Även om tävlandet är en central del av upplevelsen för Kjell, så betonar han också den sociala samvaron inom orienteringssporten. För honom är orientering och träning en integrerad del av livet, inte bara för att främja hälsan utan också för det mentala välbefinnandet.

– Träningen är oerhört viktig för hälsan och välbefinnandet. Jag har under alltför långa tider haft olika typer av problem som har gjort att jag inte kunnat träna. Då har jag inte alltid varit tillfreds, vilket jag tror beror på att jag under denna tid inte kunnat bedriva någon riktig träning, förklarar Kjell.

Thomas Albinsson från Bredaryds SOK

För Thomas Albinsson, 72 år, är O-Ringen inte bara en orienteringstävling utan en möjlighet att mäta sig mot de bästa i Sverige – i vackra terrängområden med bra banor. Han berättar också att klubbgemenskapen på kvällarna är viktig och att det är roligt se både barn och barnbarn trivas under evenemanget.

Thomas sprang första gången i Borås 1968 och har sedan dess deltagit i cirka 15 O-Ringen. För honom är tävlingsmomentet det absolut viktigaste i hela upplevelsen, och han ser det som en chans att verkligen utmana sig själv. Men för Thomas är den sociala aspekten lika viktig efter tävlingen.

– För mig är tävlingsmomentet absolut viktigast och sedan kommer det sociala som nästan är lika viktigt, berättar Thomas.

Orientering och träning är en naturlig del av Thomas vardag. Förberedelser inför tävlingar i form av träning och kartstudier är viktiga inslag för honom. Vid hans ålder är träningen av stor betydelse för att hålla sig aktiv och pigg. Han uppskattar särskilt stödet från sin fru, som delar hans passion.

Idrott för 65+ i Bedaryd SOK och Nässjö OK

Thomas berättar att i Bredaryd SOK tränar medlemmarna tillsammans oavsett ålder, från 7 till 75 år, utan särskild äldreträning. Det finns dock en grupp veteraner som träffas en gång i veckan för löpträning och socialt umgänge.

Kjell berättar däremot att Nässjö OK organiserar särskilda veteranvandringar, men för övrigt är medlemmar över 65 år välkomna att delta i ordinarie orienteringsaktiviteter. Han nämner också att vissa deltar i Höglandets veteranorienteringar.

I Nässjö OK är det flera medlemmar över 65 år som är engagerade i klubbarbetet.

– Det är omkring 15–20 medlemmar som är över 65 år som deltar på olika sätt i klubbarbetet. De hjälper bland annat till med uppgifter som styrelseuppdrag, arrangemang, städning och underhåll av klubbstugan, berättar Kjell.

Thomas berättar vidare att Bredaryd SOK för närvarande har yngre medlemmar i styrelsen, men äldre medlemmar har haft ledande positioner under de senaste 10 åren. Dock är det oftast de äldre medlemmarna som tar på sig de större uppgifterna vid tävlingsarrangemang. Att det är yngre i styrelsen är något som Thomas ser som positivt.

Sidan publicerades: 7 maj 2024

Fakta om O-Ringen

O-Ringen startade år 1965 och är en årlig orienteringstävling som äger rum på olika platser runt om i Sverige och attraherar orienterare från hela världen. Under juli månad arrangeras tävlingen under sex dagar, bestående av fem tävlingsdagar och en "aktivitetsdag", där varje aktiv dag motsvarar en etapp.

O-Ringen välkomnar i genomsnitt 18 400 deltagare i åldrarna 5 till 95 år, vilket ger deltagarna en unik möjlighet att utmana sig själva och utforska världen av orientering.