Handbollens satsning #Schysstmatch - för en positiv matchmiljö

Genom satsningen #Schysstmatch tar svensk handboll ett stort steg framåt för att skapa en trygg och respektfull miljö kring matcherna. Med hjälp av olika initiativ försöker de att bidra till att stärka en schysst matchmiljö.

Sidan uppdaterades: 14 maj 2024

Handboll är inte bara en idrott på planen, det är en gemenskap där värderingar som respekt och fair play är grundläggande. Genom satsningen #Schysstmatch tar handbollen ett stort steg i rätt riktning genom att skapa en trygg och respektfull miljö runt matcherna.

Hur startade egentligen satsningen #Schysstmatch?

Kampanjen #Schysstmatch strävar efter att skapa en positiv matchmiljö i idrottshallarna genom fair play. Målet är att göra handbollen till en förebild inom idrottsvärlden och mer attraktiv för alla. Starten av #Schysstmatch markerade början på en spännande resa för svensk handboll. Camilla Rohlén från Handboll Syd berättar att idén kom från samverkan med RF-SISU Skåne och sen gjorde de sin grej av det hela med formning och initiativ som passade i handbollen. Hon berättar vidare att #Schysstmatch är något som genomsyrar allt som Svenska Handbollförbundet arbetar med - från tävling till domarfunktionärer och utbildningar.

Daniel Hobsjö från Svenska handbollsförbundet betonar att utgångspunkten är att alla distrikt och Svensk handboll ska arbeta med #Schysstmatch. Han förklarar att vissa distrikt ligger lite längre fram än andra men att det är något som alla ska arbeta med fortsättningsvis.

Initiativ för att stärka en schysst matchmiljö

Camilla berättar att de arbetar med olika initiativ som de tror stärker matchmiljön, främst för barn och ungdomar. Hon berättar att de från start har siktat som mest upp till U-14 och U-15 åldrarna. Hon tillägger även att de äldre inte får glömmas bort.

Nedan följer några initiativ som man kan arbeta med:

  • Matchvärdar
    Enligt Svenska Handbollsförbundets tävlingsbestämmelser för barn och ungdomar krävs minst en matchvärd när barn- och ungdomshandboll spelas upp till och med U19 för att främja en välkomnande och trygg miljö där ungdomar kan utvecklas positivt.
  • Schysstmatch-möte
    Ett kort möte vid sekretariatet femton minuter före matchstart för att skapa en trygg matchmiljö.
  • Schysstspelare-kort
    Efter varje match upp till U14 väljs en spelare från varje lag för sitt schyssta spel av motståndarlagets spelare eller ledare, och tilldelas ett kort för att ha bidragit till fair play.
  • Regelkunskap för 13 åringar
    Utbildningen syftar till att öka ungdomarnas regelkompetens och potentiellt väcka intresse för domarrollen.
  • Regelkunskap för föräldrar
    Syftet med utbildningen är att höja föräldrars kunskap om handbollsregler för att bättre förstå både spelare och domare, med målet att skapa en ännu bättre matchmiljö från läktarplats.
  • Föräldrautbildning
    Utbildning med fokus på hur man kan bli en bra idrottsförälder.
  • Grönt kort utbildning
    Utbildning med fokus på idrottens värdegrund och barnets bästa.
  • Domarmentor i föreningen
    HF Syd ansvarar för utbildningen och erbjuder ekonomisk ersättning för uppdraget mot återrapportering.

Arbetet bakom satsningen

#Schysstmatch är inte bara ett projekt utan en del av handbollens själ och identitet. Genom att skapa en trygg och positiv miljö för alla involverade strävar handbollen inte bara efter att vara en framgångsrik idrott, utan också en upplevelse som man bär med sig genom livet. Handbollen är inte bara ett spel – det är en gemenskap där alla är välkomna att vara med och göra skillnad. Camilla understryker vikten av att se #Schysstmatch som en del av handbollens DNA, snarare än bara ett projekt eller initiativ.

En uppskattad satsning från många håll

Camilla berättar att från Handboll Syds perspektiv har #Schysstmatch fått ett varmt mottagande från många föreningar, vilket understryker vikten av att arbeta för en bättre matchmiljö inom svensk handboll.

– #Schysstmatch är vår identitet och vårt förhållningssätt som vi alla ,oavsett roll inom svensk handboll, ska kunna stå för. Initiativen ska ses som verktyg och det är viktigt att ha rätt mindset, att vi får med alla att tänka på det och att man inte tänker att det är något löjligt eller att det inte berör mig. Alla i svensk handboll ska förstå att det är viktigt, förklarar Camilla.

Sidan publicerades: 3 maj 2024

#Schysstmatch

Kampanjen #Schysstmatch fungerar som ett samlingsord för olika insatser som strävar efter skapa en positiv och trivsam matchmiljö i våra idrottshallar. Syftet med kampanjen är att främja och etablera en långsiktig kultur av Fair play inom handbollen, vilket i sin tur strävar efter att göra sporten till en förebild inom idrottsvärlden och därmed mer attraktiv för alla.