Parasport

I Sverige lever många barn, unga och vuxna med olika typer av funktionsnedsättningar. Alltför få finns med i idrottens gemenskap och idrottsrörelsen behöver göra mer för att göra det möjligt för fler att vara med.

Sidan uppdaterades: 7 maj 2024

På RF-SISU Västmanland är vi stolta över att erbjuda en rad stöd och resurser för föreningar som arbetar med eller önskar starta verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Vi förstår vikten av inkludering inom idrotten och strävar efter att göra parasport tillgänglig för alla.

Erfarenhetsutbyte för föreningar
Delta i vårt erfarenhetsutbyte, ett initiativ i samarbete med Västmanlands Parasportförbund. Detta är en fantastisk möjlighet för föreningar att lära av varandra, dela erfarenheter och få inspiration för att utveckla och berika verksamheten inom parasport.

Klicka här för mer information och anmälan

Stöd till anläggningar och idrottsmiljöer
Genom Riksidrottsförbundets bidrag till anläggningar och idrottsmiljöer kan idrottsföreningar söka stöd till utrustning för parasport. Syftet med stödet är att öka tillgängligheten för barn och unga med funktionsnedsättning.

Behovsanpassat stöd
Vi erbjuder behovsanpassat stöd från våra idrottskonsulenter. De är redo att bistå er förening med rådgivning och stöd som är skräddarsytt för era unika behov inom parasport.

Kontakta din idrottskonsulent här

Parasportveckan
Parasportveckan äger rum varje år under vecka 37. RF-SISU Västmanland arrangerar denna vecka i samarbete med flera parasportdistrikt och RF-SISU distrikten i Stockholm, Uppland och Sörmland. Under denna vecka erbjuder vi föreläsningar och prova-på-tillfällen, där föreningar har möjlighet att engagera sig och lära mer om parasportens många möjligheter.

Vi ser fram emot att stödja er förening i ert arbete med att främja parasport och välkomnar er att ta del av de resurser och evenemang vi erbjuder. Tillsammans kan vi skapa en mer inkluderande och tillgänglig idrottsvärld.

Hur ser det ut i din förening?

Vi behöver sänka trösklarna och undanröja hinder så att personer med funktionsnedsättning ska ha samma möjligheter som andra att delta i idrott. Fundera på hur det ser ut i din förening.

  • Vilken kunskap har ni om funktionsnormer och idrott för personer med funktionsnedsättningar/Parasport?
  • Har ni ett aktivt arbete med idrott för personer med funktionsnedsättningar?
  • Vad finns det för möjligheter att utveckla din förening för att välkomna, rekrytera och integrera personer med funktionsnedsättningar?
  • Vilka förebilder finns som kan inspirera fler personer med funktionsnedsättning att delta i idrott?
  • Hur kan ni med enkla medel anpassa era lokaler och träningar för att passa fler?
  • Har du själv haft svårt att delta i någon aktivitet på grund av fysiska eller psykiska begränsningar? Hur kändes det?

Om Parasport Sverige

Svenska Parasportförbundet organiserar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom tolv olika idrotter. Inom verksamheten finns det, precis som i nästan alla idrottsföreningar i Sverige, även personer med NPF-diagnoser (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar).

Parasportförbundet är även ett kompetensstöd inom parasport för andra specialidrottsförbund som är medlemmar i Riksidrottsförbundet. Idrott för personer med hörselnedsättning organiseras av Svenska Dövsportförbundet.

Just nu är Parasport Sverige och den svenska idrottsrörelsen inne i en spännande inkluderingsprocess. Flera specialidrottsförbund (SF), exempelvis Ridsportsförbundet, Golfförbundet och Curlingförbundet har redan i dag parasport inom sitt förbund. Och fler specialförbund tar nu över ansvaret för parasporten inom sin idrott.

Lista med alla paraidrotter på Parasport Sveriges webbplats

Sidan publicerades: 7 maj 2024