Island Games 2031 till Gotland

Sidan uppdaterades: 13 juli 2024

Internationella Island Games Association (IGA) meddelade i samband med sitt årsmöte idag den 13 juli på Orkneyöarna att Gotland har blivit utsedd ”rekommenderad värdö” inför spelen 2031. Detta innebär att Gotland nu har ett år på sig att till nästa årsmöte i juli 2025 på Orkney, presentera en fullskalig ansökan samt en budget för spelen 2031. Gotland har arrangerat Island Games två gånger tidigare 1999 och 2017.

På plats för att delta i årsmötet för IGA var från RF-SISU Fredrik Persson i RF-SISU Gotlands styrelse samt Bo Ronsten, distriktidrottschef på Gotland. Årsmötet hölls i samband med den besöksresa som genomfördes inför spelen på Orkney nästa år där öarna fick möjlighet att se på anläggningar och boende. De hade även särskilt möte med styrelsen för IGA för att diskutera Gotlands möjligheter att stå som arrangör 2031.

  • Detta är ett viktigt beslut för inte bara den gotländska idrotten utan för hela det gotländska samhället säger Fredrik Persson i RF-SISU Gotlands styrelse. Ur ett idrottsligt perspektiv bidrar stora idrottsarrangemang på Gotland till idrottslig utveckling och för det gotländska samhället är det viktigt med fler större reseanledningar fortsätter Persson.

RF-SISU Gotland har under vintern och våren i samverkan med Region Gotland och besöksnäringen på Gotland enats om att formellt visa intresse för att arrangera spelen 2031. Detta gjordes genom att man lämnade in en sk. ”Bid intention” i april i år till IGA.

Beslutet innebär att Gotland nu som rekommenderad värdö har ett år på sig att till årsmötet 2025 ta fram en fullständig ansökan och presentera en budget för spelen. Det slutliga beslutet om arrangör av spelen 2031 meddelas av IGA i juli 2025.

  • Nu har Gotland och Idrottens Ö klarat av det första steget inför 2031 samtidigt som beskedet att bli rekommenderad värdö innebär att vi nu startar det tuffa jobbet på riktigt och då har vi ett år på oss att få fram ett hållbart koncept såväl ekonomiskt, ekologiskt som socialt för spelen 2031 på Gotland säger Fredrik Persson.

Ett första steg blir nu att RF-SISU:s styrelse på sitt sammanträde den 19/8 kommer att tillsätta en mindre arbetsgrupp/ansökningskommitté. RF-SISU Gotland ser att arrangemang som detta passar väl in i den diskussion som pågår inom besöksnäringen och det kapacitetsutrymme som har uppstått vecka 27 efter det att Almedalsveckan har flyttats. RF-SISU Gotlands ambition är nu att lägga en plan för fler och nya internationella och nationella idrottsevenemang från idag fram emot 2031. Detta i syfte att vässa organisationen men även för att nyttja spelen 2031 som en hävstång för fler större idrottsevenemang till ön som skulle bidra till en utveckling av såväl Gotland som idrotten på ön.

Frågor besvaras av Fredrik Persson på telefon 070-310 04 27

Sidan publicerades: 13 juli 2024